+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 01 листопада 2017

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОЩУВАННЯ ЧАСНИКУ, ІНШИХ ЦИБУЛЕВИХ І СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН» В УМАНСЬКОМУ НУС

Учасники та гості конференції

  22 вересня 2017 року в Уманському національному університеті садівництва відбулась науково-практична конференція на тему «Технологічні аспекти вирощування часнику, інших цибулевих і сільськогосподарських рослин» за участі Асоціації виробників часнику України та провідних науковців і виробничників.

Після реєстрації учасники конференції мали змогу ознайомитися з колекцією сортозразків часнику, сортів цибулі та науковими здобутками кафедри. Велику зацікавленість викликала виставка вітчизняних і зарубіжних сортів та місцевих форм часнику озимого, представлена співробітниками та аспірантами кафедри овочівництва Уманського НУС.

     

Реєстрація учасників конференції 

     

Виставка сортозразків часнику та сортів цибулі

З вітальним словом до учасників та гостей конференції звернувся завідувач відділу інтелектуальної власності, комерціалізації та трансферу технологій доцент Олександр Бурляй. Вітаючи учасників з початком роботи конференції, він наголосив про важливість овочів у харчуванні людини та необхідності проведення досліджень і селекційної роботи науковцями України у галузі овочівництва.

Від імені керівництва факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин виступив декан – доцент Сергій Щетина, який наголосив, що часник – одна з найдавніших овочевих рослин, яка є популярною для виготовлення різноманітних страв і використовується як спеція та лікарська рослина. Завдяки багатому хімічному складу його споживають свіжим, широко застосовують у кулінарії, консервній промисловості, медицині та ветеринарії. Фітонцидні властивості часнику дозволяють використовувати його як фітоінсектицид проти шкідників у технологіях органічного овочівництва. Декан побажав учасникам конференції плідної праці та висловив сподівання про збільшення виробництва та покращення якості овочів.

Продовжила виступи завідувач кафедри овочівництва – професор, доктор сільськогосподарських наук Олена Улянич, яка у своїй доповіді повідомила присутнім статистичні дані про споживання часнику, площі вирощування, урожайність в Україні та Черкаській області. Олена Іванівна зазначила: «За останні кілька років виробництво часнику в Україні набуло суттєвого розмаху і темпи розвитку виробництва часнику дозволять сміливо виділити вирощування культури в окрему галузь сільського господарства, хоча левова частка загальносвітового виробництва цієї культури належить Китаю та Індії». Олена Іванівна звернула увагу присутніх на умови, які дозволять повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку в культурі та експортувати продукцію в інші країни. 

Доповідь доктора с.-г. наук, професора, завідувача кафедри овочівництва Уманського НУС Олени Улянич

Про перспективи галузі, про роботу Асоціації виробників часнику України своїми баченнями поділився її голова та очільник НДГ «Концентрат» Володимир Власенко, зазначивши, що часник – культура досить рентабельна і з метою збільшення його виробництва на конференцію були запрошені науковці та потужні виробники України. Володимир Володимирович доніс інформацію учасникам конференції про ситуацію на ринку щодо попиту культури та акцентував увагу на основних проблемах часниківництва: стабільність в одержанні продукції, її вирівняність, проблема вимерзання та здешевлення продукції, післязбиральна підготовка продукції до реалізації та якість садивного матеріалу.

                      

Доповідь голови Асоціації виробників часнику України Володимира Власенка

Голова Спілки виробників часнику України Володимир Власенко вручив нагороду власнику сорту часнику "Прометей" – Уманському національному університету садівництва та автору сорту – доктору сільськогосподарських наук, професору Віталію Лихацькому за найкращий показник урожайності часнику в 2017 році – 13 т/га.

                                      

Вручення нагороди 

Доктор сільськогосподарських наук Вінницького національного аграрного університету Сергій Вдовенко повідомив присутнім про велике значення виробництва органічного часнику, що має величезне значення для розвитку сільського господарства України. Для цього потрібно застосовувати безпечні препарати у технології вирощування.

                   

Доповідь доктора с.-г. наук Вінницького НАУ Сергія Вдовенка

З доповіддю виступила кандидат сільськогосподарських наук, доцент Галина Слободяник, яка запропонувала інтенсивніше розвивати та розробляти технологічні елементи вирощування часнику, особливо, для його оздоровлення та зауважила: «Лише за умови об’єднання науки та виробництва матимемо високий урожай часнику». Галина Слободяник також зупинилася на питаннях селекції, інформативності ланки та розширення періоду постачання продукції на ринок. 

Доповідь доцента кафедри овочівництва Уманського НУС Галини Слободяник

Аспірант кафедри овочівництва УНУС В’ячеслав Яценко повідомив присутніх про продуктивність вітчизняних і зарубіжних сортів та місцевих форм часнику озимого в умовах Правобережного Лісостепу України, детально зупинившись на біології видів часнику.

Доповідь аспіранта кафедри овочівництва Уманського НУС В"ячеслава Яценка

Наукова конференція мала позитивні результати, адже відбулась вона на базі одного з найстаріших аграрних закладів України, який має великий потенціал та можливості займатися науковими дослідженнями та виробництвом.

 За результатами проведеної Всеукраїнської науково-практичної конференції «Технологічні аспекти вирощування часнику, інших цибулевих і сільськогосподарських рослин» видано збірник тез. Колективом кафедри овочівництва опубліковано рекомендації виробництву з технології вирощування часнику озимого та ярого у Лісостепу України.

                                                           

Відео

1.