+38 (04744) 3-40-82
Меню

Про кафедру

Колектив кафедри овочівництва (2015 р.)

На кафедрі працюють 10 науково-педагогічних працівників: 2 докторів с.-г. н., професорів; 6 кандидатів с.-г. н., доцентів; 2 кандидати с.-г. н., старших викладачів.

Наукова робота завжди була і залишається невід'ємною складовою частиною навчального процесу. Науковці кафедри працюють за темою «Удосконалення існуючих і розробка нових технологічних процесів і технологій в овочівництві», що входить до загальної тематики Уманського НУС «Оптимальне використання природного і ресурсного потенціалу агроекосистем Правобережного Лісостепу України».

Досвідчені викладачі кафедри поряд з навчанням студентів ведуть плідну наукову роботу. Професор В.І. Лихацький досліджує технологію вирощування часнику і цибулі, він є автором сортів стрілкуючого часнику Софіївський і Прометей, занесених до Реєстру сортів рослин України. На кафедрі вивчається велика колекція розповсюджених в Україні місцевих форм цієї культури, видано монографію «Часник».

Професор О.І. Улянич веде наукову роботу з удосконалення елементів технології вирощування зеленних та пряно-ароматичних овочевих рослин. Має свідоцтво на сорт салату посівного Яскравий (2008).

Доценти кафедри працюють у різних напрямах: Ковтунюк З.І. проводить наукову роботу з капустою брокколі, кольрабі, пекінською, вивчає особливості вирощування грибів; Слободяник Г.Я. працює над розробкою і удосконаленням технологій вирощування спаржі, цибулі порей, квасолі овочевої; Щетина С.В. наукову роботе веде з культурою баклажана; Тернавський А.Г. досліджує питання вирощування огірків на шпалері у відкритому ґрунті; Накльока О.П. працює над удосконаленням технології вирощування перцю солодкого; Кецкало В.В. вивчає елементи технології вирощування салату посівного, моркви і петрушки.

Старші викладачі ведуть наукову роботу з удосконалення елементів технології вирощування коріандру посівного (Філонова О.М.) та картоплі ранньостиглої (Воробйова Н.В.).

Викладачі, аспіранти, магістри, студенти проводять свою наукову роботу на дослідному полі кафедри, яка має також колекційне поле, де вирощують більшість поширених в Україні видів і сортів овочевих рослин. З метою пропаганди кафедра щорічно організовує тематичні виставки.

Сумлінно працюють на кафедрі по підготовці демонстраційного матеріалу і обслуговування навчального процесу старші лаборанти Л.М. Сидорчук та Г.О. Зелінська.

На кафедрі викладаються дисципліни: "Овочівництво", "Баштанництво", "Овочівництво захищеного ґрунту", "Тепличне господарство", "Квітникарство у закритому ґрунті", "Споруди, обладнання та експлуатація закритого ґрунту", "Грибівництво", "Картоплярство", "Технологія вирощування лікарських рослин", "Заготівля та зберігання лікарських рослин", "Насінництво овочевих і баштанних культур".

Для студентів вищих навчальних закладів України за напрямом «Агрономія» фахівцями кафедри видані друковані праці:

- підручник «Овочівництво» (ч. І і ІІ). ‑ 1996 р. (Лихацький В.І., Бургарт Ю.Є., Васянович В.Д.);

- посібник «Овочівництво» (практикум) ‑ 1994 р. (Лихацький В.І., Бургарт Ю.Є.);

- посібник «Баштанництво» ‑ 2002 р. (Лихацький В.І.);

- посібник «Зеленні та пряносмакові овочеві культури» ‑ 2004 р. (Улянич О.І.);

посібник «Системи технологій у рослинництві» ‑ 2008 р. (співавтор О.І. Улянич);

монографія «Цвітна капуста» – 2010 р. (Лихацький В.І., Чередниченко В.М.);

монографія «Салат посівний» ‑ 2011 р. (Улянич О.І., Кецкало В.В.), а також численні наукові та методичні розробки.

Науково-виробничою базою кафедри овочівництва є науково-навчальний виробничий відділ УНУС та філії кафедри – Інститут овочівництва і баштанництва НААН, ПОСГП «Уманський тепличний комбінат» (директор М.В. Гордій), сільськогосподарське товариство «Зоря» Черкаського району Черкаської області (керівник Дарієнко І.Й.).

При кафедрі створено дві лабораторії – навчально-наукова лабораторія овочівництва закритого ґрунту та науково‑дослідна лабораторія грибівництва

Підтримуються тісні наукові і виробничі зв'язки з навчальними закладами і науковими установами України та зарубіжних країн, зокрема з кафедрою овочівництва Рольнічої академії (місто Познань, Польща) і Люїнського університету (Китай, провінція Люінь).

Серед випускників Уманської школи овочівництва є відомі науковці і спеціалісти, які очолюють різного рівня установи і підприємства, вносять вагомий вклад у розвиток сучасного овочівництва. Це відомі вчені-селекціонери В.А. Кравченко, доктор наук, професор (директор НДНЦ закритого ґрунту) та О.Я. Жук, доктор сільськогосподарських наук, професор (старший наук. співробітник Київської дослідної станції ІОБ НААН), О.М. Білогубова, доктор сільськогосподарських наук, професор (генеральний директор СВАТ «Київська овочева фабрика»), І.Й. Дарієнко (директор СТОВ «Зоря» Черкаського району Черкаської області). Значний внесок у розвиток овочівництва закритого ґрунту роблять випускники кафедри Гордій М.В. (директор ПОСГП «Уманський тепличний комбінат»), Аландарєва Л.І. (головний агроном) та Гордій А.М. (завідувач агрохімічної лабораторії ).

 

Останні новини

Результати 1 туру Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності  Плодоовочівництво і виноградарствоЧитати повністю

Результати 1 туру Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності Плодоовочівництво і виноградарство

На факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин 30 листопада 2017 року відбувся перший тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності "Плодоовочівництво та виноградарство". Учасниками олімпіади стали 21 студент 4 та 5 курсів факультету.

Читати повністю

День відкритих дверей на кафедрі овочівництваЧитати повністю

День відкритих дверей на кафедрі овочівництва

17 листопада 2017 року Уманський національний університет садівництва гостинно відчинив свої двері для гостей – учнів випускних класів м. Умань та шкіл Черкаської, Кіровоградської, Вінницької областей.

Читати повністю

Остання підсумкова атестація здобувачів вищої освіти за ступенем «Спеціаліст» Читати повністю

Остання підсумкова атестація здобувачів вищої освіти за ступенем «Спеціаліст»

8 та 9 листопада 2017 р. відбулася підсумкова атестація (захист дипломної роботи) здобувачів вищої освіти за ступенем «Спеціаліст» за спеціальністю 203 „Садівництво та виноградарство“.

Читати повністю

Всі новини