+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 03 листопада 2016

ХЕЛЛОВІН І УКРАЇНА

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкується Хелловін. Люди спочатку називали цей день Allhallowmas, (the mass of all Hallows – меса Всіх святих), відповідно вечір напередодні назвали All Hallows Eve – передвечір'я усіх святих. З плином часу назва модифікувалась у знайомий нам Хелловін. Незмінним і найвідомішим символом Хелловіну є, так званий, Ліхтар Джека. Ви його знаєте – гарбуз із вирізаним обличчям і сяючими оченятами.

Перші згадки про Хелловін припадають ще на XVI століття, оскільки його прообраз – язичницьке свято Самайн, яке асоціювалося зі смертю, потойбічним і надприродним, відзначалося ще кельтами. Потім Самайн стали відзначати в усіх країнах Британських островів. У XIX–XX століттях свято поступово відмирає, йому на зміну приходить більш сучасне свято — Хелловін, що традиційно вважається Днем усіх святих. А легенда згадує хитрого грішника Джека, якого не прийняли ні в пекло, ні в рай і він поневірявся на землі з пекельним вогнем в руках. Для того щоб полум'я не згасло, Джек використовував гарбуз, як ліхтар, який став згодом символом свята.

Вважалося, що для того, щоб задобрити духів і налагодити з ними контакт, необхідно принести символічне пожертвування – винести на поріг будинку всілякі частування та ласощі. Діти напередодні Хелловіна традиційно вбираються в костюми всіляких потвор і містичних істот – Мумій, монстра Франкенштейна, відьом, злих духів і персонажів фільмів жахів, а потім обходять родичів і знайомих, збираючи так звану «данину» – солодощі та здобу, викрикуючи при цьому фразу «Солодощі або життя!».

До святкування Хелловіна приєдналися викладачі кафедри овочівництва та студенти 51-тзгм групи факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин.