+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 29 вересня 2017

НОВІ НАУКОВІ НАДБАННЯ

Наукові надбання кафедри овочівництва поповнилися двома патентами на корисну модель

Патент на корисну модель № 118893 «Спосіб вирощування цибулі порей в умовах краплинного зрошення з вибілюванням несправжнього стебла рослин під чорним агроволокном».

Винахідник: Г.Я. Слободяник - кандидат с.-г. наук, доцент кафедри овочівництва 

Власник: Уманський національний університет садівництва

Суть винаходу полягає у способі вирощування цибулі порей на краплинному зрошенні з етіоляцією несправжнього стебла у другій половині вегетації під полотнищами чорного агроволокна щільністю 60 г/м2 висотою 30 см, закріпленими вертикально вздовж обох сторін рядка рослин.

Корисна модель належить до галузі сільського господарства і може бути застосована для вирощування високоякісної товарної цибулі порей за краплинного зрошення на чорноземі опідзоленому важкосуглинковому в умовах Правобережного Лісостепу України та сприятиме насиченню овочевого ринку країни продукцією власного виробництва. 5 Вирощування цибулі порей є одним з найбільш трудомістких в овочівництві, що зумовлено необхідністю створення умов для формування високого вибіленого несправжнього стебла рослин. В Україні для одержання товарного порею практикується лише підгортання рослин ґрунтом з міжрядь та висаджування розсади у глибокі борозни (на 10-12 см). Але в умовах краплинного зрошення на важко- і середньосуглинкових ґрунтах такі агрозаходи для 10 вибілювання (етіоляції) порею мають ряд суттєвих недоліків, а саме: присипаються стрічки краплинного поливу; в пазухах листків накопичується вологий ґрунт, тому підгорнуті рослини уражуються хворобами і одержана продукція потребує старанної післязбиральної доробки; значно ускладнюються операції догляду за насадженнями та збирання урожаю. Для кількаразового підгортання цибулі порей використовується ґрунт з міжрядь, тому їх ширина має 15 бути не менше 60-70 см, що призводить до нераціонального використання площі. Вирішення проблеми оптимізації умов вирощування товарної цибулі порей на краплинному зрошенні сприятиме одержанню високоякісної продукції й підвищенню врожайності насаджень.

  • Патент на корисну модель № 118890 «Спосіб вирощування спаржі з асимілюючим стеблом упродовж періоду збирання врожаю зелених товарних пагонів»

Винахідники: Слободяник Г.Я. – кандидат с.-г. наук, доцент кафедри овочівництва; Полторецький С.П. – доктор с.-г. наук, професор кафедри рослинництва; Жиляк І.Д. – кандидат хім. наук, доцент кафедри мікробіології, біохімії і фізіології рослин; Фоменко О.О. – викладач кафедри захисту і карантину рослин.

Власник: Уманський національний університет садівництва

Суть винаходу полягає у способі безґребеневого вирощування спаржі з одним асимілюючим стеблом упродовж періоду збирання врожаю.

Корисна модель належить до сільського господарства і може бути застосована для безгребеневої технології вирощування спаржі, більш тривалого періоду збирання її врожаю, використання багаторічних насаджень та збільшення обсягів виробництва якісної свіжої ранньовесняної овочевої продукції. 5 На овочевих ринках України спаржа відома винятково як імпортований продукт. Проте, ґрунтово-кліматичні умови нашої країни сприятливі для успішного вирощування даної овочевої рослини і одержання раннього врожаю з відкритого ґрунту. Запровадження технології з асимілюючим стеблом упродовж періоду збирання спаржі дозволить значно підвищити її продуктивність і якість. Наявність асимілюючих стебел на рослинах спаржі з початку 10 вегетаційного сезону забезпечує інтенсивніший ріст високоякісних товарних пагонів, рівномірну динаміку надходження врожаю, позитивно впливає на накопичення поживних речовин у запасаючих коренях, і як наслідок, підтримання високої продуктивності багаторічних насаджень. Для промислового виробництва спаржі необхідно оптимізувати умови вирощування даної овочевої культури, зокрема, що стосується модифікованої технології з асимілюючим стеблом 15 упродовж періоду збирання врожаю зелених пагонів