+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 06 жовтня 2017

Ознайомча практика на дослідному полі кафедри овочівництва

Студенти 11-с групи під час висаджування часнику озимого

Часник – лікарська та харчова культура, яка є типовим компонентом багатьох національних кухонь світу. В його складі присутні рідкісні і важливі для організму мікро- і макроелементи – кобальт, селен, мідь, йод, цинк, залізо, хлор, кальцій, марганець, натрій, калій, фосфор, сполуки сірки. Вирощуються три форми часнику: озимий, що стрілкується; озимий, що не стрілкується; ярий, що не стрілкується. Назви «озимий» і «ярий» визначають строки висаджування посівного матеріалу. Якщо запізнитися з висаджуванням, то збільшується ризик того, що часник не встигне вкоренитися до морозів і частина врожаю загине (не вкорінений часник може вимерзнути при температурі мінус 10ºС) або дасть менший урожай. Якщо занадто рано висадити часник, то за теплої погоди восени він може дати сходи до заморозків і тоді його стійкість до морозів теж знизиться. Цікавою, корисною та результативною була ознайомча практика в навчально-виробничому відділку Уманського НУС у студентів 11-с групи факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин. Куратор групи Ольга Накльока ознайомила студентів із сортами посадкового матеріалу часнику, препаратами для обробки насіннєвого матеріалу від шкідників та хвороб, схемами та строками садіння. Висаджували часник із шириною міжрядь 45 см, відстань між зубками 7–8 см. Під час навчання студенти отримують достатній багаж знань але практична робота є особливо корисною та цінною для їх засвоєння. Адже роботодавцям зазвичай потрібні ті, хто з головою пірне у виробничий процес, а молодій людині часто бракує практичних навичок. Студенти були вкрай зацікавлені процесом садіння часнику: особливе зацікавлення викликали висаджені сорти, їх апробаційні ознаки, потенційна врожайність, елементи технології вирощування. Працювали дружно та завзято, з веселим настроєм та надією на гарний врожай!

 Ольга Накльока

Куратор 11-с групи