+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 26 вересня 2017

Сорт часнику Прометей отримав нагороду

Вручення нагороди головою Асоціації виробників часнику Володимиром Власенком

Часник - відома і дуже древня культура, батьківщиною якої вважається Південна Азія. Лікувальні властивості часнику були відомі ще нашим далеким предкам. Вони називали його королем прянощів і з давніх часів застосовували як засіб для очищення крові, ліки проти фізичного виснаження і депресії. Сучасна медицина досить добре вивчила хімічний склад і дію часнику на людський організм. Дослідження показали, що даний унікальний овоч з успіхом можна використовувати при самих різних негараздах зі здоров'ям, починаючи від боротьби з гельмінтами і закінчуючи зниженням артеріального тиску в початковій стадії грізної гіпертонії. Понад 400 активних фітонутрієнтів (вітаміни і мінерали) містяться в часнику. Вітаміни в часниковий цибулинах представлені групою В (фолієва пантотенова кислоти, піридоксин, рибофлавін, тіамін), а також холін, РР, К, D, Е, С. В його складі присутні рідкісні і важливі для організму мікро- і макроелементи - кобальт, селен , мідь, йод, цинк, залізо, хлор, кальцій, марганець, натрій, калій, фосфор, сполуки сірки. Крім цього часник насичений ефірними оліями, які проявляють знеболюючі властивості, завдяки яким рослиною здавна лікували зубний біль, прикладаючи розрізані часточки до ясен. До складу часнику входять флавоноїди, фітонциди, азотисті речовини, алкалоїди, органічні кислоти, ненасичені жирні кислоти, зола, харчові волокна. У часнику присутній аліцин - активне органічна речовина, що проявляє потужні антиоксидантні та антисептичні якості. Саме завдяки цьому з'єднанню, часник по праву вважається природним антибіотиком. Аліцин знищує багато хвороботворні бактерії, навіть такі небезпечні, як збудники тифу. Вченими доведено, що спектр впливу аліцина на бактерії ширше, ніж у відомого пеніциліну

Ще декілька років тому вирощування часнику практикували, переважно, на присадибних ділянках. Нині український часник експортується в Європу, а у його виробників нові глобальні плани — збільшення часниковиробництва в Україні через залучення нових виробників. Серед сортів часнику отримав визнання сорт Прометей, автором якого є доктор сільськогосподарських наук, професор Віталій Лихацький (Уманський НУС).

В рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Технологічні аспекти вирощування часнику, інших цибулевих і сільськогосподарських рослин», яка відбулася на кафедрі овочівництва Уманського НУС 22 вересня 2017 року голова Асоціації виробників часнику України Володимир Власенко вручив нагороду власнику сорту часнику «Прометей» – Уманському національному університету садівництва та автору сорту – доктору сільськогосподарських наук, професору Віталію Лихацькому за найкращий показник урожайності часнику в 2017 році – 13т/га.

ПРОМЕТЕЙ. Озимий сорт, створений на кафедрі овочівництва в Уманській сільськогосподарській академії (нині Уманський національний університет садівництва) методом багаторазового клонового добору з інтродукованого сортозразку. Автор професор В.І. Лихацький. Внесений до реєстру в 1999 році і рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу і Полісся.

Тривалість вегетаційного періоду – 110 діб. Рослини формують 8–9 листків темно-зеленого кольору з помітним восковим нальотом. Висота квітконосної стрілки 95–100 см. Суцвіття містить в середньому 85 повітряних цибулин. Маса 1000 повітряних цибулин 76 г.

Цибулина округло-плескатої форми, середня маса її 45 г., складається з 5–7 зубків, трапляються 3–4-зубкові цибулини. Покрита сухими лусками світло-фіолетового кольору, а зубки – світло-коричневими. Урожайність у конкурсному випробуванні становила 9,7–11,9 т/га.

Рекомендований до використання як спеція. Вміст сухої речовини 39–41%, вітаміну С 10,5 мг%. цукру 18%. Толерантний до фузаріозу.