+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 10 вересня 2021

«Ми є те, що ми їмо» (Гіпократ)

Під керівництвом завідувача кафедри овочівництва, доктора сільськогосподарських наук, професора Улянич Олени Іванівни було організовано дегустацію овочевих рослин. Учасниками дегустації були викладачі, аспіранти, студенти та запрошені гості. Для дегустації представлено такі овочеві культури: часник слоновий (рокамболь), соя овочева, кукурудза цукрова.

Часник слоновий (Allium scorodoprasum L.)

Нині асортимент овочів у світі дуже різноманітний, але споживач постійно хоче спробувати щось нове, або незвичне. І таким овочем можна вважати рокамболь або часник слоновий. І дійсно, для учасників дегустації це було щось нове та незвичне, величезні зубки часнику з ароматом редьки. Смак приємний, не такий пекучий і гострий, як у звичайного часнику. Після вживання в їжу цей овоч не залишає в роті специфічного запаху як  у звичайного часнику.

Соя культурна (Glycine max  Moench.; синонім: Soja hispida Moench.)

Другою овочевою рослиною була соя овочева, вона солодша, ніж зернова, оскільки концентрація цукрів складає 16 г на 100 г сухої речовини, що у два рази більше, ніж у зернової. Соя овочева містить більше розчинного у воді азоту, ніж соя зернова. Рівень фітинової кислоти у сої овочевої істотно вищий, ніж у зернової, що робить її боби більш ніжними і скорочує час приготування. У порівнянні з солодким зеленим горошком соя овочева багатша білками, жирами, фосфором, кальцієм, залізом, містить вищу кількість вітамінів: тіамін, рибофлавін, вітаміни А, групи В, Е і С.

Кукурудза цукрова (Zea mays saccharata L.)

Третьою культурою була кукурудза цукрова – це давно відома всім культура, яка завойовує своє місце під сонцем на рівні із зерновою кукурудзою, завдяки збільшенню попиту на цей продукт серед споживачів.

Кукурудза цукрова – цінний делікатесний продукт. За споживанням і смаковими якостями, а також за вмістом повного комплексу вітамінів і мінералів, кукурудза цукрова займає одне з перших місць серед овочевих культура. Це смачна овочева культура, смакові якості якої відомі всім, але хто ж відмовиться від дегустації такої смакоти?!

Овочі в раціоні людини відіграють велику роль. З останніми роками зросла тенденція переходу людей на здорове харчування. Тому вирощування і споживання овочів зробить нашу націю здоровішою.