Меню
Остання редакція: 25 червня 2025

На дослідному полі кафедри овочівництва

В Уманському національному університеті на кафедрі овочівництва для студентів ОС «Бакалавр» та «Магістр» факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин і факультету агрономії викладається перелік навчальних дисциплін, пов’язаних з вивченням походження, класифікації та агровимог овочевих і баштанних рослин до умов зовнішнього середовища, а також опануванням їх технології вирощування. Завдання викладачів полягає в тому, щоб здобувачі освіти володіли сукупністю загальнокультурних та професійних компетенцій з питань походження, вимог овочевих рослин до умов навколишнього середовища, росту та розвитку, для застосовування в процесі фахової підготовки та наступної професійної діяльності. Тому теоретичне навчання не може бути ефективним без практичного досвіду, який студенти здобувають на дослідному полі кафедри. «Почуєш – забудеш, побачиш – запам'ятаєш, зробиш сам – тільки тоді зрозумієш !» – це девіз студентів кафедри овочівництва. Ці слова досить влучно описують навчання студентів в Уманському національному університеті – відомому аграрному освітньому закладі з багатими традиціями, унікальною понад 180-річною історією, прагненням до підкорення нових вершин і бажанням бути одним із кращих вищих аграрних навчальних закладів країни. Тут практичне навчання студентів завжди було і є нині невід'ємною складовою частиною навчального процесу з підготовки фахівців – коли теоретичні знання поєднується з безпосереднім практичним підґрунтям.

Під час заняття студенти мають змогу ознайомитися з структурою посівних площ дослідного поля кафедри та університету в цілому; схемами діючих сівозмін; оцінити видовий та сортовий склад наявних на дослідному полі овочевих культур, поглибити свої знання щодо їх біології та технології вирощування. Крім того, здобувачі ОС «Магістр» можуть оглянути дослідні ділянки аспірантів кафедри та заглибитися в методику закладання і проведення польових досліджень у виробничих умовах. Також завжди цікавить студентів теплиця навчально-виробничого відділу університету. Там вони можуть ознайомитися з особливостями конструкції споруди, технологією вирощування огірка на шпалері (яким частково заповнена площа теплиці) та ущільнюючих культур – редиски, цибулі на перо, салату листкового. Студенти завжди з цікавістю відвідують практичні заняття на полі та виявляють бажання повторно відвідати дослідне поле кафедри через деякий час для спостереження змін росту і розвитку рослин, що відбудуться найближчим часом.