+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 05 грудня 2018

ПАМ’ЯТІ ВОЛЬОВОЇ ЖІНКИ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ…

Наукові праці Марини Алексєєвої

За ініціативи завідувача кафедрою овочівництва – доктора с.-г. н., професора Олени Улянич та директора наукової бібліотеки Уманського НУС Наталії Сомової 5 грудня 2018 року на кафедрі овочівництва відбулося засідання круглого столу, присвяченого 110 річниці від Дня народження Алексєєвої Марини Володимирівни – доктора біологічних наук, професора, заслуженого діяча науки.

Марина Володимирівна народилася 18 листопада 1908 р. в Москві. Кандидатом сільськогосподарських наук стала в 1946 році. З Уманню доля її пов'язала у жовтні 1947 р., коли вона очолила кафедру овочівництва Уманського сільськогосподарського інституту. Впродовж 1948–1955 рр. М.В. Алексєєва – декан плодоовочевого факультету цього ж інституту. За цей період було створено навчально-виробничу й наукову базу для підготовки фахівців і проведення досліджень у галузі овочівництва.

Марина Володимирівна в свій час була провідним ученим у галузі овочівництва й методики його викладання в сільськогосподарських ВНЗ. Її перу належать близько 150 наукових і методичних праць, в тому числі єдиний тематичний словник «Культурні і дикорослі харчові цибулі». Вона мала авторські свідоцтва на два сорти часнику та паросткову технологію вирощування хрону. За своє важке та насичене подіями життя Марина Алексєєва підготувала 24 кандидати та 3 доктори сільськогосподарських наук.

За бойові заслуги й науково-виробничу діяльність Марина Володимирівна Алексєєва нагороджена орденами Трудового Червоного Прапора, Вітчизняної війни ІІ ступеня, Червоної Зірки, «Знак Пошани», Дружби народів, сімома золотими й трьома бронзовими медалями ВДНГ СРСР.

Померла Марина Алексєєва 29 червня 2004 року.

 

Вікторія Кецкало