ОЦІНКА ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ НА ГУРТКУ КАФЕДРИ ОВОЧІВНИЦТВА
Учасники гуртка кафедри овочівництва удосконалювали навички макроскопічного аналізу та органолептичної оцінки лікарської рослинної сировини на прикладі лікарських рослин родини Губоцвіті. Працювали із висушеною сировиною м’яти перцевої і меліси лимонної.
Рід Mentha L. має 25 видів та 10 міжвидових гібридів, які утворились природнім шляхом. Офіційна медицина в Україні широко використовує рослинну сировину листя м’яти перцевої як спазмолітичний та заспокійливий засоби. Рослини родів Mentha L. і Melissa досить поліморфні: представники мають мінливі листки, опушення, співвідношення чашечки і віночка, тип суцвіття, різні ступені опушеності, форма приквіткових та стеблових листків, наявність і довжина черешка, тип суцвіть.
Зовнішні ознаки листків визначали візуально за допомогою лупи (×10) і функцією макрозйомка на смартфоні.
В порівняльному аналізі зовнішніх ознак відзначено, що сировина культивованих видів м’яти представлена простими черешковими листками з цілісною листковою пластинкою та перистим жилкуванням. Візуальний огляд передбачав опис зовнішнього вигляду сировини (форма, колір, запах), порівнюючи його з нормативним документом. Згідно вимог до сировини м’яти перцевої – це шматочки листків різної форми, розміром до 10 мм і більше, з домішками квіток і бутонів; колір листя від світло-зеленого до темно-зеленого. Запах сильний, ароматний, а смак злегка пекучий, охолоджувальний насиченоментольний.
Сировина трава меліси – це супротивні листки, на довгих, опушених черешках, завдовжки до 8 см та до 5 см заввишки, яйцеподібні, до верхівки загострені, з пласкою, виїмчастою основою, по краю зубчасті, знизу з помітним сітчастим жилкуванням. Колір листків знизу світло-зелений, а зверху – темно-зелений. Запах лимонний. Смак гіркувато-пряний.
Галина СЛОБОДЯНИК, керівник студентського гуртка кафедри
Фотогалерея
