+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 19 жовтня 2017

Покрова – свято козацьке!

Студенти 31-п групи

14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці відзначається День захисника України водночас з Днем Українського козацтва. Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно.

Покрова – християнське свято, надзвичайно шановане у православному світі й зокрема в Україні. Започатковане воно у Візантії, де було збудовано храм Пресвятої Богородиці на честь перемоги Константинополя над завойовниками. Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія. Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров). Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям, і вони дали достойну відсіч чужинцям. В Україні свято Покрови набуло широкої популярності, Божа Матір Покрова вважалася покровительницею запорізьких козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистити слабшого, старого, жінку, у нас кажуть – справжній козак. Козак в уявленні українця – це воїн, що не розлучається з шаблею, захисник вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.

Напередодні цих свят дівчата 31-п групи на чолі з куратором Наталією Воробйовою привітали чоловічу половину групи зі святами. Щиро побажали міцного козацького здоров'я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, який допоможе долати будь-які перешкоди!

 Н.ВОРОБЙОВА

ст.викл.