Меню
Остання редакція: 20 вересня 2024

Робота гуртка кафедри овочівництва з відпрацювання методики передпосівної підготовки насіння

Важливим початковим етапом вирощування овочевих рослин є добір якісного насіння та його передпосівна підготовка. Для напрацювання практичних навичок підготування насіння на засіданні гуртка кафедри овочівництва студенти проводили з культурою дині. Спочатку зробили сортування насіння за питомою масою, щоб відібрати лише  повноцінне, без щуплого, некондиційного, сторонніх домішок і сміття. Для сортування насіння дині ліпше використовувати спеціальні сита і 3% розчин кухонної солі, відібране насіння старанно промити під проточною чистою водою.

Після сортування визначали масу 1000 шт. насінин і кількість насінин дині в 1 грамі. Кожен студент працював із наважкою по 50 шт. насінин, результати зважування і обрахунків записували у підсумкову таблицю

Однорічне насіння Гарбузових рекомендується фізіологічно зістарювати, для чого його витримують у воді температурою 45°С впродовж 4 годин. Постійно підтримувати таку температуру можна доливаючи гарячу воду, контролюючи показник 40-45°С термометром.

Ефективними способами передпосівної обробки насіння для прискорення його проростання і підвищення схожості є намочування у воді, а ліпше – у розчинах мікроелементів, регуляторів росту, біопрепаратів, фітогормонів, амінокислот і т. д. Для використання таких препаратів потрібно правильно приготувати робочі розчини.  Кожен учасник гуртка мав можливість самостійно розрахувати співвідношення води і препарату для одержання робочого розчину рекомендованої концентрації. Зокрема, навчилися отримувати розчин сульфату міді концентрацією 0,05%. Робили розрахунки потреби  кількості Органік-балансу і Міко-Хелпу на 1 кг насіння, оскільки в інструкції до препаратів рекомендації були лише для 1 т насіння. Згідно рекомендацій виробників готували розчини комплексних препаратів Марс-ЕL і Rival.

Після намочування насіння дині у одному із робочих розчинів (всього шість варіантів) його розмістили на пророщування в термостаті за температури 28°С.

Ефективність проведеної обробки насіння дині оцінюється за показниками енергії проростання та схожості насіння.