Робота гуртка кафедри овочівництва з відпрацювання методики визначення енергії проростання та схожості насіння дині
Показники якості насіння (чистота, схожість, енергія: проростання, маса 1000 насінин, вологість, життєздатність, зараженість шкідниками і збудниками хвороб) визначають придатністю його до сівби. Методика визначення якості насіння включає відбір середнього зразка від партії насіння, відбір наважки для аналізу, визначення чистоти, схожості, вологості, енергії проростання. Для аналізу на схожість використовують чисте насіння. Для цього відбирали по 50 насінин насіння дині в 4-кратній повторності. Кожну пробу насіння пінцетом розкладають на підготовлене ложе. Кожну чашку Петрі підписували, фіксували дати розкладання насіння і проведення підрахунку енергії проростання та схожості насіння. Після цього насінням ставили в термостат з температурою +26..28°С. За насінням спостерігали, періодично при потребі зволожували водою. Енергію проростання насіння дині підраховували на 4 добу, а його схожість – на 8 добу. Визначені показники енергії проростання насіння дині були 48–56%, а схожість варіювала від 68% до 90%. Найвища схожість насіння дині була після обробки його 0,05% розчином мідного купоросу. Знижені схожість і енергію проростання має насіння внаслідок незавершеного післязбирального дозрівання. Також гуртківці оцінювали якість проростків дині за показниками їх сирої маси. Для цього зважували всю кількість схожих насінин кожного зразка. Найбільша сира маса проростків дині виявилася після обробки насіння препаратом Марс-ЕL – 0,15 г/шт.
Закладання на пророщування у термостат
Визначення енергії проростання на 4 добу
Зважування наважки проростків дині для визначення сирої маси