Меню
Остання редакція: 02 жовтня 2025

Студентський гурток кафедри овочівництва продовжує свою роботу

На засіданні наукового гуртка кафедри овочівництва під керівництвом доцента Галини СЛОБОДЯНИК студенти удосконалювали свої знання із «Олерографії» – науки про сорти овочевих рослин, зокрема, ознайомилися із класифікацією та сортами перцю гострого. Гострота (пекучий смак) сортів перцю визначається вмістом у плодах алкалоїду капсаїцину. Ступінь пекучості оцінюється за шкалою Сковілла – Scoville (SHU):

Слабкогострі: до 500 SHU

Середньогострі: від 1 000 до 30 000 SHU

Сильногострі: від 50 000 до 100 000 SHU

Надгострі: від 200 000 SHU і вище

До основних видів перцю гострого належать: Capsicum annuum (овочевий), Capsicum frutescens (кайєннський), Capsicum baccatum (ягодоподібного), Capsicum chinense (китайський, хабанеро) та Capsicum pubescens (пубесенс). Сорти з рекордною пекучістю належать до видів перцю китайського і кайєннського.

Спеціально розроблений для слабко гострого фруктового смаку комерційний сорт з Фінляндії АДЖИ ФАНТАЗІЯ, тип – Capsicum baccatum. У повністю біологічній стиглості має 5 000–15 000 SHU. Менш гострого смаку – на початку біологічної стиглості, коли лише починає жовтіти, тоді його можна вживати сирим, смак – мало схожий на перець. У технічній стиглості плоди зелені, поступово змінюють колір до світло-жовтого. Форма плодів дзвіночкоподібна, з хвилястими краями, невеликі, довжиною 4–5 см. Плоди тонкостінні, соковитий, з насиченим ароматом. Кущ компактний, висотою 60–100 см, добре розгалужений, для вирощування як у відкритому ґрунті, так і в контейнерах. Дуже урожайний, на одній рослині – до 50 шт. плодів.

До негострих належить старовинний неаполітанський популярний сорт ФРІДЖІТЕЛЛО, тип Capsicum annuum, довгозагострений. Солодкий – в технічній стиглості і дуже помірно гострий – у повній біологічній стиглості. Дуже врожайний і смачний, рекомендують смажити плоди зелені або червоного відтінку. У біологічній стиглості плоди вже темно-червоні, правильної форми подовженої кулі, довжиною 15 см, масою 50–60 г, шкірка цупка, товщина стінок – 4 мм. Висота куща – 40 см.

ЦИЦАК – слабко-гострий (1 500 – 3 500 SHU), високоврожайний перець, популярний у вірменській кухні, багатий на вітаміни, антиоксиданти та мікроелементи. Сорт середньо-ранній, тривалого плодоношення, достигає від жовтувато-салатового до яскравого оранжево-червоного кольору. Для споживання найкраще брати молоді плоди салатового кольору (майже без гіркоти): для соління, квашення, маринування чи запікати. У біологічній стиглості плоди, в яких відчувається капсаїцин – швидко висихають на слабко-гостру паприку. Форма плодів – довгий злегка вигнутий конус, 20–25 см завдовжки, масою до 100 грам. Стінки м'ясисті, соковиті та хрусткі. Кущ міцний, висотою 50–60 см, потребує опори. Сорт з гарною лежкістю, стійкий до грибкових захворювань.

Рідкісний мексиканський перець виду Capsicum annuum, з незвичайним темно-шоколадним кольором плодів – ЧІЛХУАГЛЕ НЕГРО (CHILHUAСLE NEGRO). Його плоди за формою схожі на солодкий овальноплідний перець, але смак пряний, м'яко гострий, близько 150–250 SHU, з ноткою сухофруктів. Плоди можна висушувати і розмелювати для отримання приправи. В мексиканській кухні використовують для приготування чорного соусу «моле». У свіжому вигляді вживають не часто, бо шкірка досить цупка і тонка. Незрілі плоди темно-зеленого кольору, при дозріванні вони стають коричневими з фіолетовим чи червоним відтінком. Плоди шириною 5–8 см, довжиною 7–10 см, округло-дзвоноподібні. Висота рослини 60–90 см.

Рідкісний сорт гострого перцю із Данії САНДЕР КАЧО БРАУН (THUNDERCACHOBROWN), один із найдекоративніших та екзотичніших перців. Дуже врожайний, дуже красивий, гострота – 50 000 SHU і вище, ароматний, з копчено-димним відтінком, для висушування або переробки. Період вегетації 120–130 діб за розсадного вирощування. Рослина висотою до 110 см, максимальна довжина плодів 40 см. Довгі плоди дивовижної рідкісної форми, злегка закручені, дуже вузькі, діаметром до 1 см, тонкостінні, насиченого темно-шоколадного кольору. Поверхня зморшкувата, злегка ребриста.