Відпрацювання навичок оцінювання якості овочів
На черговому засідання гуртка кафедри овочівництва студенти відпрацювали навички оцінювання якості овочів. Ознайомилися із правилами відбирання усереднених проб для аналізу із партії овочевої продукції залежно від кількості пакувальних одиниць, отримання середньозваженої наважки, приготування робочого розчину для аналізу, особливостями подрібнення і фільтрування сировини.
Для визначення вмісту нітратів (в овочах і воді) доступні портативні прилади Greentest. Для визначення вмісту цукру у різних водних розчинах за шкалою Брикса доступні портативні рефрактометри WZ100-110, 101/111, 102/112, 103/113. Гуртківці ознайомилися із інструкцією до експлуатації рефрактометрів даного класу, підготовки їх до роботи та вимогами до їх обслуговування.
Безпосередньо приготували фільтрати дайкону, помідора, цибулі ріпчастої, перцю солодкого у біологічній і технічній стиглості, щоб порівняти ці овочеві рослини за вмістом цукрів. Виявили, що найбільше цукру із використаних зразків овочів містила цибуля ріпчаста (майже 8%).