+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 01 травня 2018

Практичний тур з овочівництва в рамках Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Садівництво і виноградарство»

Пробірки з насінням овочевих рослин та бланк відповіді учасника олімпіади

В колисці української академічної школи садівництва – Уманському національному університеті садівництва 24–26 квітня 2018 року відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності «Садівництво і виноградарство». Учасниками змагання за звання переможця стали студенти шести вищих навчальних аграрних закладів України – НУБіП (м. Київ), Білоцерківського НАУ, Львівського НАУ, Таврійського ДАТУ, Уманського НУС та Харківського НАУ.

У відкритті олімпіади взяли участь голова оргкомітету, проректор з науково-педагогічної роботи Уманського НУС М.І. Мальований, декан факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин С.В. Щетина, зав. кафедри овочівництва професор О.І. Улянич, зав. кафедри плодівництва та виноградарства професор О.В. Мельник та наукові керівники, викладачі інших аграрних ВНЗ.

Згідно програми олімпіади відбулося два тури випробувань: теоретичний – складався з відповідей на тести та практичний – з плодівництва (післясадивне обрізування саджанців), овочівництва (розпізнавання овочевих культур за насінням) і виноградарства (щеплення виноградної лози). Це випробування оцінювалось в 60 балів за кожний напрямок. Теоретично, кожний учасник міг набрати 360 балів.

У практичному конкурсі з овочівництва у 15 пробірках були надані зразки насіння відомих і малопоширених овочевих рослин під шифрами, а учасники визначали їх українську і латинську назву. Відповідь записували у спеціальний бланк, згідно якого члени журі визначали переможця даного конкурсу.

На фоні усіх учасників, а їх було 17, кращі результати показали студенти Уманського НУС. І не тому, що їм допомагали рідні стіни (суддівство було суворе, прозоре, максимально об’єктивне), а тому, що наші студенти-переможці першого туру олімпіади разом з викладачами-керівниками старанно і наполегливо готувались до випробувань: з плодівництва з доцентом В.П.Майбородою; з овочівництва – з доцентами З.І.Ковтунюк, Г.Я.Слободяник; з виноградарства – з доцентом Р.М. Буциком.

В результаті індивідуального заліку перше місце (298,0 балів) завоювала Іщенко Вікторія (Уманський НУС), друге – Вовк Анатолій (Уманський НУС), третє – Василенко Катерина (НУБіП). У командному заліку також першими були уманці, другими – київська команда і третіми – студенти Таврійського ДАТУ.

Незалежно від зайнятого місця, всі учасники олімпіади були раді побувати в Умані, зустрітися з ровесниками з інших ВНЗ України, обмінятися досвідом, враженнями, встановити творчі контакти, які можуть залишитись на все життя.

 

З.І.Ковтунюк

доцент каф. овочівництва