Засідання гуртка кафедри овочівництва "Сорти перцю солодкого"

На гуртку кафедри овочівництва студенти мають можливість зорієнтуватися щодо тематики своєї науково-дослідної роботи. Зокрема, чергове засідання було про сортовивчення перцю солодкого, присутні знайомилися із різними сортотипами рослин, оцінили будову і тип галуження стебла, кількість і розмір плодів.
Із групи солодкого перцю Болгарського сортотипу особливим був сорт БІГ ДЕДДІ (BIG DADDY) – із товстостінними (8 мм) плодами темно-фіолетового кольору на початку біологічної стиглості, довжина плодів – до 10 см, ширина 5 см, маса – 150 грамів. Солодкий, ароматний, одночасно на рослині більше 5-6 плодів біологічної стиглості.
З найбільшою кількістю плодів був сорт БІЛОЗІРКА, у повній біологічній стиглості плоди оранжевого кольору, маса плоду – більше 200 г, одночасна на одній рослину визріває 7-8 плодів. Сорт невибагливий, стійкий, врожайний. Належить до Болгарського сортотипу.
Типовий представник конусоподібного різновиду – сорт ЛЕСЯ ЧЕРВОНА, цінується за солодкий смак, врожайність, однорідність за розміром плодів, проте їх на рослині було менше – 1–3 у різних фазах біологічної стиглості і 4–5 шт. – технічна стиглість і зав’язь. Маса плоду – до 180 г.
Екзотично-фактурну форму плодів має сорт КРЕОЛЬСЬКА КУХНЯ – солодкий перець, відомий з 1988 року (походження – Нікарагуа). Плоди дозрівають через 80-90 діб після висаджування розсади, ароматні, за розміром – невеликі призмоподібні, тонкостінні, довжиною 10 см, поверхня хвиляста, повздовжньою-складчаста.
Один із найсолодших сортів перцю у світі – Раміро, іспанського походження. Сорт РАМІРО ОРАНЖЕВИЙ – помаранчевий його різновид. Сорти сортотипу Раміро відрізняються своєю довгастою формою (C. a. var. longum). Середньостиглий, висота куща 50–70 см. Плоди оранжевого кольору, довжиною 20–30 см, масою 80–150 г. Стінки середньої товщини. Рекомендований для переробки, смаження на грилі, сушіння на паприку.