Меню
Остання редакція: 28 квітня 2025

Навчально-наукова лабораторія овочівництва закритого грунту

Лабораторію створено як структурний підрозділ кафедри овочівництва наказом ректора Уманського НУС від 24 жовтня 2013 року.

Науковий керівник Галина СЛОБОДЯНИК - доцент кафедри овочівництва

Основними завданнями лабораторії є:

  • проведення на високому науковому, методичному і технічному рівнях лабораторно-практичних занять зі студентами спеціальностей 201 "Агрономія", 202 "Захист і карантин рослин"  та 203 "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство";
  • сприяння виконанню наукової роботи студентів, аспірантів та викладачів;
  • сприяння підвищенню якості підготовки фахівців з агрономії та овочівництва закритого ґрунту завдяки реалізації практичної і творчої складових змісту навчання;
  • систематичне оновлення та удосконалення навчально-лабораторної бази, технічних засобів навчання, комп’ютеризації та інформатизації навчального процесу;
  • створення на робочих місцях безпечних умов праці відповідно до вимог чинного законодавства.

Лабораторія розміщується у закріпленій за нею аудиторії №83 Уманського НУ. Робоче місце викладача обладнане демонстраційним столом та аудиторною дошкою, пристосуванням для використання технічних засобів навчання тощо. Лабораторія обладнана навчально-наочними посібниками, технічними засобами навчання, сушильною шафою, секційними шафами для збереження приладів, посуду, інструментів та навчально-наочного обладнання, теплицею „Флора” для вирощування розсади.

У наявності лабораторії є сучасні прилади та обладнання:

РН-300 – цифровий прилад для вимірювання основних параметрів ґрунту (рН, вологості, температури, освітленості).

AR 847 – цифровий гігрометр з виносним датчиком для вимірювання температури та вологості навколишнього середовища.

AR 816 – цифровий термоанемометр для вимірювання швидкості та температури повітряного потоку.

AR 823 – цифровий люксметр для вимірювання освітленості в діапазоні 1…1000000 люкс.

GO1 – BЗОС – настінний монітор-контролер СО2 і температури.

АР-2 – удосконалений прилад для вимірювання електропровідності води.

РН-602 – прилад високої точності для вимірювання рН-концентрації вільних іонів водню у воді та температури повітря.

WZ-109A – оптичний рефрактометр для вимірювання цукру в соках, напоях, сиропах, джемах, медові, концентрованому молоці та інших рідких і в’язких цукромістких середовищах.

Положення про навчально-наукову лабораторію

 

Останні новини

Засідання гуртка кафедри овочівництва "Сорти перцю солодкого"Читати повністю

Засідання гуртка кафедри овочівництва "Сорти перцю солодкого"

На гуртку кафедри овочівництва студенти мають можливість зорієнтуватися щодо тематики своєї науково-дослідної роботи. Зокрема, чергове засідання було про сортовивчення перцю солодкого. Присутні знайомилися із різними сортотипами рослин, оцінили будову і тип галуження стебла, кількість і розмір плодів.

Читати повністю

Засідання наукового гуртка кафедри овочівництваЧитати повністю

Засідання наукового гуртка кафедри овочівництва

На кафедрі овочівництва 3.09.2025 року відбулося засідання наукового гуртка. Його керівник - доцент Галина СЛОБОДЯНИК ознайомила присутніх з планом роботи гуртка на 2025-2026 навчальний рік та продегустували й оцінили плоди аматорських сортів помідора, з’ясували переваги і недоліки, які варто враховувати, обираючи сорти і гібриди для вирощування.

Читати повністю

Початок навчального року на кафедрі овочівництва: зустріч зі здобувачами ОПП «Овочівництво»Читати повністю

Початок навчального року на кафедрі овочівництва: зустріч зі здобувачами ОПП «Овочівництво»

На початку 2025–2026 навчального року на кафедрі овочівництва Уманського національного університету відбулася традиційна зустріч гаранта освітньо-професійної програми «Овочівництво» доктора с.-г. наук, професора Наталії Яценко зі здобувачами вищої освіти.

Читати повністю

ДЕГУСТАЦІЙНА ОЦІНКА ГІБРИДІВ КАВУНА НА КАФЕДРІ ОВОЧІВНИЦТВА: НАУКОВИЙ ПІДХІД ЗІ СМАКОМЧитати повністю

ДЕГУСТАЦІЙНА ОЦІНКА ГІБРИДІВ КАВУНА НА КАФЕДРІ ОВОЧІВНИЦТВА: НАУКОВИЙ ПІДХІД ЗІ СМАКОМ

На кафедрі овочівництва факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин проведено дегустаційну оцінку гібридів кавуна столового – насінного та безнасінного типів. Захід організовано в межах виконання дослідження аспіранта кафедри Олександра Ващенка.

Читати повністю

Всі новини