Меню
Остання редакція: 28 квітня 2025

Навчально-наукова лабораторія грибівництва та вигонки овочів

Плодові тіла плевроту звичайного (гливи)

Лабораторію грибівництва було створено як структурний підрозділ кафедри овочівництва наказом ректора Уманського НУС № 306/а від 30 жовтня 2008 року, а потім вона була реорганізована в "Лабораторію грибівництва та вигонки овочів" згідно рішення Вченої ради Уманського НУС (протокол № 2 від 22.10.2013 року) з метою проведення наукової роботи та якісної практичної підготовки студентів спеціальності 203 "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство".

Науковий керівник Зоя КОВТУНЮК - доцент кафедри овочівництва

Основними завданнями лабораторії є:

  • проведення лабораторно-практичних занять з дисциплін „Овочівництво закритого грунуту і грибівництво”, "Промислове грибівництво", "Проектування процесів інтенсивного грибівництва" на високому науковому, методичному і технічному рівнях відповідно до чинних навчальних і робочих програм, планів науково-дослідних робіт та методичних рекомендацій;
  • сприяння підвищенню якості підготовки фахівців з грибівництва завдяки реалізації практичної і творчої складових змісту навчання.

Науково-методична робота лабораторії проводиться під керівництвом науковців кафедри овочівництва. Наукові дослідження лабораторії виконуються за такими напрямками: підбір рослинних компонентів, дослідження якості субстрату та його придатності для вирощування грибів інтенсивним способом, підбір високопродуктивних штамів гриба, встановлення оптимального режиму гідротермічної обробки складових субстрату, вплив температури, вологості повітря, субстрату, інтенсивності освітлення на врожайність грибів та вигоночних овочів.

Лабораторія функціонує на території та науково-лабораторній базі університету, має відповідне матеріальне забезпечення, сприяє проведенню наукових семінарів, конференцій, розробці необхідних демонстраційних експонатів та наукових матеріалів для навчального та наукового процесів.

Обладнання відповідає завданням її діяльності: навчально-наочні посібники, технічні засоби навчання, обладнання загального призначення для навчальних закладів та спеціальне обладнання для виконання наукових робіт.

Лабораторне приміщення відповідно до специфіки обладнане варочним котлом ВК-60, секційними шафами для збереження приладів, туманною установкою, ємкостями для гідротермічної обробки субстрату, ємкістю для накопичення води (400 л), стелажами для розміщення блоків з готовим субстратом.

Положення про навчально-наукову лабораторію

Останні новини

Підсумкова атестація здобувачів ОС "Бакалавр" спеціальності 203 „Садівництво та виноградарство”Читати повністю

Підсумкова атестація здобувачів ОС "Бакалавр" спеціальності 203 „Садівництво та виноградарство”

На факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин завершилася підсумкова атестація (захист кваліфікаційних робіт) здобувачів вищої освіти за ступенем „Бакалавр” спеціальності 203 „Садівництво та виноградарство”, яка тривала впродовж 18-20 червня 2025 року.

Читати повністю

Міжнародна інтернет-конференція на базі кафедр овочівництва і екології та безпеки життєдіяльностіЧитати повністю

Міжнародна інтернет-конференція на базі кафедр овочівництва і екології та безпеки життєдіяльності

17 червня 2025 року на базі кафедр овочівництва і екології та безпеки життєдіяльності відбулася Міжнародна інтернет-конференція «Наукове забезпечення виробництва конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції в умовах формування екологічностійких агроландшафтів».

Читати повністю

Всі новини