Меню
Остання редакція: 28 квітня 2025

Навчально-наукова лабораторія грибівництва та вигонки овочів

Плодові тіла плевроту звичайного (гливи)

Лабораторію грибівництва було створено як структурний підрозділ кафедри овочівництва наказом ректора Уманського НУС № 306/а від 30 жовтня 2008 року, а потім вона була реорганізована в "Лабораторію грибівництва та вигонки овочів" згідно рішення Вченої ради Уманського НУС (протокол № 2 від 22.10.2013 року) з метою проведення наукової роботи та якісної практичної підготовки студентів спеціальності 203 "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство".

Науковий керівник Зоя КОВТУНЮК - доцент кафедри овочівництва

Основними завданнями лабораторії є:

  • проведення лабораторно-практичних занять з дисциплін „Овочівництво закритого грунуту і грибівництво”, "Промислове грибівництво", "Проектування процесів інтенсивного грибівництва" на високому науковому, методичному і технічному рівнях відповідно до чинних навчальних і робочих програм, планів науково-дослідних робіт та методичних рекомендацій;
  • сприяння підвищенню якості підготовки фахівців з грибівництва завдяки реалізації практичної і творчої складових змісту навчання.

Науково-методична робота лабораторії проводиться під керівництвом науковців кафедри овочівництва. Наукові дослідження лабораторії виконуються за такими напрямками: підбір рослинних компонентів, дослідження якості субстрату та його придатності для вирощування грибів інтенсивним способом, підбір високопродуктивних штамів гриба, встановлення оптимального режиму гідротермічної обробки складових субстрату, вплив температури, вологості повітря, субстрату, інтенсивності освітлення на врожайність грибів та вигоночних овочів.

Лабораторія функціонує на території та науково-лабораторній базі університету, має відповідне матеріальне забезпечення, сприяє проведенню наукових семінарів, конференцій, розробці необхідних демонстраційних експонатів та наукових матеріалів для навчального та наукового процесів.

Обладнання відповідає завданням її діяльності: навчально-наочні посібники, технічні засоби навчання, обладнання загального призначення для навчальних закладів та спеціальне обладнання для виконання наукових робіт.

Лабораторне приміщення відповідно до специфіки обладнане варочним котлом ВК-60, секційними шафами для збереження приладів, туманною установкою, ємкостями для гідротермічної обробки субстрату, ємкістю для накопичення води (400 л), стелажами для розміщення блоків з готовим субстратом.

Положення про навчально-наукову лабораторію

Останні новини

Зрошення як відповідь на кліматичні виклики: зустріч зі стейкголдеромЧитати повністю

Зрошення як відповідь на кліматичні виклики: зустріч зі стейкголдером

Для студентів факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин завідувачкою кафедри овочівництва Наталією ЯЦЕНКО була організована зустріч зі стейкголдером – представником практичної аграрної сфери, яка поєднала науковий досвід і реальні виробничі виклики. Подія пройшла у форматі відкритого діалогу, де центральною темою стало зрошення як ключовий інструмент адаптації сільського господарства до сучасних кліматичних змін.

Читати повністю

Студентський гурток кафедри овочівництва продовжує свою роботуЧитати повністю

Студентський гурток кафедри овочівництва продовжує свою роботу

На засіданні наукового гуртка кафедри овочівництва студенти удосконалювали свої знання із «Олерографії» – науки про сорти овочевих рослин, зокрема, ознайомилися із класифікацією та сортами перцю гострого.

Читати повністю

ФОТОКОНКУРС "ОВОЧЕВИЙ СВІТ ОЧИМА СТУДЕНТІВ"Читати повністю

ФОТОКОНКУРС "ОВОЧЕВИЙ СВІТ ОЧИМА СТУДЕНТІВ"

Відчуй красу овочів – від поля до столу ! До участі запрошуються студенти та викладачі Уманського національного університету

Читати повністю

Всі новини