+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 08 лютого 2021

Дегустація мікрогріну

З метою вдосконалення нових технологій вирощування овочевих культур та цілорічного забезпечення населення свіжою вітамінною продукцією, аспіранткою кафедри овочівництва Ваховською Аліною в лабораторії грибівництва і вигонки овочів кафедри овочівництва Уманського НУС було проведено дослідження  впливу виду субстрату на смакові якості мікрозелені овочевих рослин. Вирощування мікрозелені або мікроґріну є модною тенденцією здорового харчування і набуває популярності в Україні та світі. Маленькі зелені паростки у фазі одного-двох справжніх листочків вважаються вітамінними з унікальним набором мікроелементів, амінокислот, ефірних олій. Для «мікроґрін-технології» потрібно лише насіння, субстрат, вода, світло та тепло. Жодних пестицидів, добрив або стимуляторів. Фактично це не вирощування, а вигонка. Усі корисні речовини, накопичені в насінні, просто перетворюються у маленьку рослину і в результаті отримуємо екологічно чистий продукт.

5 лютого 2021 року під керівництвом завідувача кафедри овочівництва, доктора сільськогосподарських наук, професора Улянич Олени Іванівни було організовано першу в Уманському НУС дегустацію мікрозелені. Учасниками дегустації були викладачі та аспіранти кафедри овочівництва, викладачі кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології імені І.П.Чучмія.

 

Учасники дегустації

 Для дегустації представлено такі зразки мікрозелені: гірчиця біла і салат посівний на кокосовому субстраті та мінеральній ваті. Зразки оцінювалися за п’ятибальною шкалою, яка включала: зовнішній вигляд, забарвлення, консистенцію,смак, аромат та надавалася загальна оцінка зелені. За результатами дегустації виявили, що салат, вирощений на мінеральній ваті та кокосовому субстраті істотних відмінностей не показав, в обох варіантах мав ніжну консистенцію, солодкий присмак та аромат свіжої зелені і лактуцину. Зразки гірчиці мали хрустку консистенцію та слабо виражений аромат, а однією з особливостей гірчиці, вирощеної на кокосовому субстраті відзначено більш інтенсивний прояв гостроти і більш тривалий післясмак. 

Зразки мікрозелені ( гірчиця біла та салат листковий)

Виходячи з вищезазначеного, можна стверджувати, що вирощування мікрозелені дає можливість отримати продукцію з максимальною концентрацією вітамінів, ароматичних речовин і мікроелементів. Тобто, те найцінніше, найкраще, що було у рослини, що вона накопичила у своєму насінні, мобілізується в цих маленьких паростках. Водночас рослина ніжна на смак, тонка, делікатна, не має твердих волокон, дає, так би мовити, «делікатесні смакові відчуття».

 

 

Аліна Ваховська, аспірантка кафедри овочівництва

(фото автора)