+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 20 травня 2021

Дегустація спаржі

Пагони спаржі

Весна – сезон спаржі. Правильно приготовлена вона має не лише тонкий і делікатний смак, а і безліч корисних властивостей.

20 травня 2021 року на кафедрі овочівництва викладачі та студенти мали змогу продегустувати спаржу, вирощену на дослідних ділянках кафедри доцентом Галиною Слободяник. Галина Яківна розповіла присутнім про харчову цінність цієї овочевої рослини та способи споживання.

Холодок лікарський (спаржа) Asparagus officinalis належить до родини Спаржеві (Asparagасеае). Багаторічна рослина. Має велике, горизонтально розміщене в ґрунті кореневище, на верхньому боці якого є ростові бруньки (вкорочені пагони). З нижнього боку кореневища відростають потовщені корені, в яких нагромаджуються поживні речовини. Від них рано навесні відходять тонкі ниткоподібні корені, якими рослина вбирає воду і поживні речовини з ґрунту, восени тонкі корені відмирають

Рано навесні за рахунок поживних речовин, що містяться в потовщених коренях, починають рости стеблові пагони з бруньок, розміщених на кореневищі. Якщо їх не зрізати для споживання, то вони виходять на поверхню ґрунту, видовжуються, зеленіють, розгалужуються. Кінці гілочок закінчуються пучками ниткоподібних кладодіїв (видозмінених пагонів, що виконують функцію листків). Листки у спаржі видозмінені і представлені рудиментарними лусочками, розміщеними в місцях розгалуження стебла. Висота стебла може досягати 2 м.

Квіти одностатеві, рідше зустрічаються двостатеві, по 1–2 і більше, розміщені як на головному стеблі, так і на бічних пагонах. Квіти зеленувато-жовтувато-білі, звисаючі. Оцвітина дзвоникоподібна у чоловічих і дзвонико-напівкуляста у жіночих квіток, складається із шести зрослих біля основи листочків. Чоловічі квіти розміром до 5 мм, з довгими рожевими пиляками, жіночі – вдвічі менші. Зав’язь три гнізда, стовпчик з три роздільною приймочкою. Запилення відбувається за допомогою комах або вітру.

Після запилення формується плід – тригнізда ягода. Стиглі ягоди мають червоне забарвлення. Діаметр плоду – 6–8 мм. У кожному гнізді міститься 1–2 насінини чорного забарвлення. Маса 1000 насінин – 18–35 г, форма неправильно-куляста. Сорти – Аржентельська, Срібляста. На одному місці рослини культивують 15–18 років.