+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 04 жовтня 2019

Екскурсія на тепличний комбінат

Першочергове завдання викладачів Уманського національного університету садівництва – формування високоосвічених фахівців сільськогосподарського виробництва. Завдання викладачів кафедри овочівництва – сформувати фахівців, які досконало знають морфологічні та біологічні особливості овочевих рослин, освоїли сучасні інтенсивні технології їх вирощування у відкритому і закритому ґрунті, вміють їх впроваджувати на практиці та здатні вдосконалювати на основі нових досягнень науки і передового досвіду. Тому, з метою закріплення знань, одержаних студентами впродовж навчання за ОР "Бакалавр" та "Магістр" спеціальності 203 "Садівництво та виноградарство" в Уманському НУС деканом факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин С.В. Щетиною було організовано екскурсію на ПрАТ "Комбінат "Тепличний", що знаходиться в смт. Калинівка Броварського району Київської області.

Студентів та викладачів кафедри овочівництва на тепличному комбінаті гостинно зустріли випускники плодоовочевого факультету різних років, а нині – агрономи-технологи цехів комбінату: Перебора Олег Павлович, Литовченко Олександр Олексійович, Гончар Костянтин Миколайович. Кожний з них детально розповів про основні елементи технології вирощування овочів в цеху, який очолює. Вони поділилися зі студентами знаннями та практичними навиками отримання високих врожаїв помідора у закритому ґрунті. Очільники цехів ознайомили присутніх із будовою споруд та технікою, що їх обслуговує; окремими елементами конструкції теплиць голландського та російського виробництва, які використовують на комбінаті. Також студенти мали змогу ознайомитися з принципом роботи та на власні очі побачити сучасне обладнання – систему мікроклімату та комп’ютерну його регуляцію, систему приготування живильних розчинів та крапельного зрошення, ознайомитися із системою обігріву споруд та їх вентиляцією. Агрономи-технологи детально розповіли про технологію вирощування помідора – строки сівби, пікірування, посадки та збирання врожаю; про шкідники та хвороби на рослинах і способи боротьби з ними; про гібриди, які вирощують, принцип формування рослин та їх урожайність. Також присутнім люб’язно надали змогу відвідати розсадне відділення та сортувальний цех комбінату, де розповіли про принцип його роботи. Усі бажаючі після відвідування кожного цеху могли дегустувати плоди тих гібридів, які там вирощують.

Студенти з цікавістю слухали розповідь агрономів, запитували у них про окремі нюанси технології вирощування помідора, цікавилися структурою комбінату та деякими складовими організації роботи на підприємстві. Агрономи-технологи цехів, в свою чергу, запросили студентів після закінчення навчання в університеті працювати на комбінаті. Зустріч виявилася дуже пізнавальною та цікавою як для студентів так і викладачів.

Колектив кафедри овочівництва висловлює подяку директору ПрАТ "Комбінат "Тепличний" Чернишенку Володимиру Іллічу за надану можливість відвідати підприємство та агрономам-технологам Переборі Олегу, Литовченку Олександру та Гончару Костянтину за пізнавальний розвиток студентів.

 

Вікторія Кецкало

доцент кафедри