+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 03 листопада 2016

Кафедрі овочівництва 95 років !!!

21 вересня 2016 року на кафедрі овочівництва відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Овочівництво України: історія, традиції, перспективи», присвячена 95-й річниці створення кафедри.

Робота конференції розпочалася 0 9 год. з реєстрації учасників, якими стали науковці, аспіранти та студенти Уманського НУС, НУБіП України (м. Київ), Вінницького НАУ, Природничого університету м. Познань (Польща), Львівського НАУ, Інституту зрошуваного землеробства НААН, Таврійського ДАУ та овочівники-виробничники.

                                                            

Для учасників та гостей конференції колективом кафедри овочівництва була створена виставка овочевих культур, співробітники наукової бібліотеки представили сучасну наукову літературу та колекцію стародруків по овочівництву, а всі бажаючі мали змогу придбати насіннєвий матеріал часнику.

                                                      

На пленарному засіданні з вітальним словом до учасників та гостей конференції звернувся начальник науково-дослідної частини Уманського НУС доктор с.-г. н., професор В.В.Поліщук. Він зазначив, що 95-річна історія існування кафедри овочівництва насичена науковими здобутками і традиціями, якими по праву можна пишатися, та має авторитет, що визначається науковим потенціалом. На завершення свого виступу В.В.Поліщук побажав колективу кафедри нових наукових здобутків та процвітання.

З історією створення та розвитку кафедри детально ознайомила присутніх завідувач кафедрою доктор с.-г. н., професор О.І. Улянич. Вона провела глибокий історичний екскурс від часів формування кафедри до сучасного її функціонування. Олена Іванівна розповіла про видатних вчених, які працювали на кафедрі впродовж всього періоду її існування, їх кропітку роботу та наукові здобутки. Значну увагу приділила науковій школі кафедри та теплими словами згадала її засновника – П.М.Білецького.

З цікавістю учасники конференції слухали виступ президента Асоціації виробників часнику України Власенка В.В., який доніс інформацію про ситуацію на ринку щодо попиту культури та акцентував увагу на основних проблемах часниківництва: стабільність в одержанні продукції, її вирівняність, проблема вимерзання та здешевлення продукції, післязбиральна підготовка продукції до реалізації та якість садивного матеріалу. Володимир Володимирович розповів про перспективи галузі та наголосив на завданнях, що стоять перед науковцями-селекціонерами – створювати нові сорти часнику, які б забезпечували високу врожайність, дотримуючись вимог споживача. На завершення доповіді В.В. Власенко побажав колективу кафедри овочівництва сил і наснаги та нових відкриттів на славу науки та України.

Продовжив тему створення сортів часнику та технологію його вирощування доктор с.-г. н., професор Уманського НУС В.І.Лихацький. Віталій Іванович зазначив, що за останні декілька років виробництво часнику в Україні набуло суттєвого розмаху і дана овочева культура має великий потенціал як за науковими дослідженнями, так і за виробництвом.

З 95-річчям створення колектив кафедри овочівництва привітав доктор с.-г. н., професор, член.-кор. НААН В.В.Хареба. Володимир Васильович доповів про наукове забезпечення органічного виробництва овочів в Україні та детально висвітлив проблемні питання цієї галузі. Він спрямував овочівників на органічне виробництво продукції та озвучив основні принципи органічного сільського господарства.

Продовжив пленарне засідання доктор с.-г. н. Вінницького НАУ С.А.Вдовенко. Сергій Анатолійович зацікавив аудиторію виступом по питаннях технології вирощування деяких видів грибів в штучно створених приміщеннях на різних субстратах.

Доповіді учасників конференції були актуальними та змістовними. Цікаві виступи доповідачів, коректність запитань і змістовність відповідей створювали атмосферу творчої дискусії.

         

На завершення пленарного засідання завідувач кафедрою доктор с.-г. н., професор О.І. Улянич подякувала усім доповідачам за привітання та теплі слова на адресу колективу кафедри овочівництва.

Завершилася Міжнародна науково-практична конференція «Овочівництво України: історія, традиції, перспективи», присвячена 95-й річниці створення кафедри секційним засіданням, на якому молоді науковці поділилися результатами своїх досліджень в галузі овочівництва.

 

Вікторія Кецкало

доцент кафедри овочівництва