+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 30 травня 2018

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ НА КАФЕДРІ ОВОЧІВНИЦТВА

30 травня 2018 року в Уманському національному університеті садівництва відбулась Міжнародна науково-практична конференція "Технологічні аспекти вирощування часнику, цибулевих і сільськогосподарських культур: сучасний погляд та інновації" за участі ГО "Асоціація виробників часнику України", науковців та виробничників.

Робота конференції розпочалася з реєстрації учасників, якими стали науковці та виробничники Кіровоградської, Вінницької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Черкаської, Одеської, Київської областей.

   

Реєстрація учасників конференції

 Після реєстрації учасники конференції мали змогу ознайомитися з колекцією вітчизняних і зарубіжних сортозразків та місцевих форм часнику озимого, представленою співробітниками та аспірантами кафедри овочівництва Уманського НУС.

     

Сортозразки та місцеві форми часнику озимого

 Велику зацікавленість також викликала виставка продукції компанії AQUATEC, ТОВ VITERA, Агротехносоюз, SUMIAGRO, БТУ-центр.

 Компанія AQUATEC презентувала тензіометр-вологомір грунту, екстрактор ґрунтового розчину, електронні вимірювачі вологості грунту та метеостанцію "Метео Інспектор" з управлінням зрошування та автоматизацією теплиць.

   

Прилади компанії AQUATEC

 ТОВ VITERA представили експрес-лабораторію для швидкого тестування рослин на визначення потреби у мінеральному живленні та каталог своєї продукції із технологічними схемами застосування спеціальних добрив на польових, овочевих та плодових культурах.

   

Продукція ТОВ VITERA

 Компанія "Агротехносоюз" представила продукцію німецького виробництва на основі гуматів – антистресанти та біостимулятори росту.

   

Продукція компанії "Агротехносоюз"

 ТОВ SUMIAGRO презентувала схеми захисту та препарати для захисту овочевих культур від хвороб, шкідників та бур'янів.

 

Продукція ТОВ SUMIAGRO

 Також презентувала продукцію власного виробництва (мікробні препарати) компанія БТУ-центр.

    

Новинкою в овочівництві та родзинкою виставки стала машина для післязбиральної доробки рослин часнику, яку презентував в дії очільник ГО "Асоціація виробників часнику України" Володимир Власенко. Представлена машина потребує обслуговування 3 осіб і замінює роботу 30 осіб та має продуктивність 2–4 т/зміну.

   

        

Машина для післязбиральної доробки рослин часнику

 Офіційне відкриття конференції здійснив завідувач відділу інтелектуальної власності, комерціалізації та трансферу технологій Уманського НУС доцент Олександр Бурляй. Вітаючи учасників з початком роботи конференції він наголосив, що даний захід на кафедрі овочівництва є уже сьомим і проведення таких міроприємств стає доброю традицією. Це свідчить про те, що такі заходи є необхідними як для виробничників, так і для науковців. Олександр Бурляй зазначив, що в Україні на даний час є ніша щодо розвитку органічної продукції, не зважаючи на те, що умови є сприятливими для цього, а українські овочі сміливо можуть конкурувати на внутрішньому та зовнішньому ринках із закордонними. На завершення він побажав усім учасникам конференції плідної праці та отримати відповіді на всі питання, з якими вони приїхали на даний захід.

 

Вітальне слово завідувача відділу інтелектуальної власності, комерціалізації та трансферу технологій Уманського НУС доцента Олександра Бурляя

 З доповіддю "Ведення господарської діяльності у сфері часниківництва" продовжив виступ Володимир Власенко, за ініціативи якого 7 років тому була створена ГО "Асоціація виробників часнику України", яку він очолив. Він зазначив, що до створення такого об'єднання його спонукала велика кількість неякісної продукції та неофіційних продавців ураженого хворобами посівного матеріалу часнику в Україні. Завдяки асоціації виробники часнику мають змогу співпрацювати, отримувати якісний посадковий матеріал та зменшити з часом кількість китайської продукції на українському овочевому ринку. Володимир Власенко наголосив, що вирощування часнику потребує досить значних затрат людської праці, тому зараз вони інтенсивно працюють над тим, щоб механізувати більшість основних процесів. Так, уже створена машина для післязбиральної доробки часнику, а в найближчий час планується тестування агрегату для дроблення часнику. Володимир Володимирович доніс інформацію учасникам конференції про ситуацію на ринку щодо попиту культури та акцентував увагу на основних проблемах часниківництва: стабільність в одержанні продукції, її вирівняність, проблема вимерзання та здешевлення продукції, післязбиральна підготовка продукції до реалізації та якість садивного матеріалу. Наостанок Володимир Володимирович закликав зрозуміти культуру виробництва часнику, перебудувати свою свідомість і правильно підійти до технології його вирощування.

 

Виступ голови Асоціації виробників часнику України Володимира Власенка

 Продовжила виступи завідувач кафедри овочівництва – професор, доктор сільськогосподарських наук Олена Улянич з доповіддю "Перспективи виробництва часнику в Україні та відновлення селекційної роботи в Уманському НУС". Олена Іванівна зазначила, що нині ринок часнику в Україні не регулюється, тому виробник має сам моніторити ціну і аналізувати потреби ринку, щоб спланувати посівні площі. Також Олена Улянич надала статистичні дані стосовно виробництва часнику в Європі, його світового експорту, структури світової торгівлі свіжими овочами та представила показники виробництва овочевої продукції в Україні. Олена Іванівна зазначила: «За останні кілька років виробництво часнику в Україні набуло суттєвого розмаху і темпи розвитку виробництва часнику дозволять сміливо виділити вирощування культури в окрему галузь сільського господарства, хоча левова частка загальносвітового виробництва цієї культури належить Китаю та Індії». Олена Іванівна звернула увагу присутніх на умови, які дозволять повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку в культурі та експортувати продукцію в інші країни. На завершення своєї доповіді вона звернула увагу виробників часнику на потребу в органічній продукції та закликала їх продовжувати займатися часниківництвом і розширювати площі.

 

Виступ завідувача кафедри овочівництва – професора, доктора сільськогосподарських наук Олени Улянич

Ще однією перспективною овочевою рослиною в Україні є цибуля порей. Про переваги та технологію її вирощування детально розповіла в своїй доповіді "Особливості вирощування цибулі порей" доцент кафедри овочівництва Галина Слободяник. Також вона зупинилася на питанні схем розміщення рослин у відкритому грунті.

 

Виступ доцента кафедри овочівництва Галини Слободяник

 Зацікавила учасників конференції доповідь аспіранта кафедри овочівництва Уманського НУС В’ячеслава Яценка "Науково-практичні підходи до ведення селекції часнику. Продуктивність сортів і місцевих форм часнику озимого в умовах Правобережного Лісостепу України". В’ячеслав Яценко повідомив присутніх про продуктивність вітчизняних і зарубіжних сортів та місцевих форм часнику озимого в умовах Правобережного Лісостепу України, детально зупинившись на біології видів часнику. Також надав консультації та поради стосовно правильного видалення стрілки на рослинах часнику.

   

Виступ аспіранта кафедри овочівництва Уманського НУС В.Яценка

 Продовжила конференцію доповідь регіонального представника компанії ТОВ "САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН" Таран Андрія на тему "Основи захисту овочевих культур". Він розповів про сучасні препарати для захисту овочевих культур від хвороб, шкідників та бур'янів.

 

Виступ регіонального представника компанії ТОВ "САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН" Таран А.

 Досвідом вирощування часнику з присутніми поділилися виробники з різних кліматичних зон України.

   

 Завершальним етапом конференції була екскурсія на дослідне поле кафедри овочівництва та знайомство з дослідними ділянками часнику.

   

 Наукова конференція мала позитивні результати, адже відбулась вона на базі одного з найстаріших аграрних закладів України, який має великий потенціал та можливості займатися науковими дослідженнями та виробництвом.

 

 За результатами проведеної науково-практичної конференції "Технологічні аспекти вирощування часнику, цибулевих і сільськогосподарських культур: сучасний погляд та інновації" видано збірник тез. Колективом кафедри овочівництва підготовлено рекомендації виробництву з технології вирощування озимого та ярого часнику у Лісостепу України.

 

 

Вікторія Кецкало

доцент кафедри

Відео

1.

2.