+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 14 жовтня 2019

Професійна орієнтація випускників шкіл – як механізм формування свідомого професійного вибору

 Уперше питання вибору майбутньої професії постає перед школярами після закінчення 9-го класу. Якщо учень вирішив закінчувати школу, то в 11-му класі йому доведеться остаточно вирішувати, що робити: йти на роботу, вступати до вузу чи закінчувати певні курси. Значна частина старшокласників не має чіткої життєвої перспективи, переживає почуття незахищеності, невпевненості в собі і своїх силах. Інші обирають професії, які не користуються попитом на підприємствах та виробництві і тому змушені працювати не за фахом. На жаль, сучасна молодь схильна ідеалізувати професію, звертає увагу на її зовнішній привабливий бік. Нерідко вибираючи майбутню професію, молоді люди орієнтуються на критерії престижності, вигідності. Але потрібно пам’ятати, що часто висока заробітна плата вимагає значних інтелектуальних, психічних чи фізичних зусиль. Самі собою великі гроші та посада не гарантують задоволення роботою та собою. Тому в умовах розвитку ринку праці, зростання вимог до підготовки сучасного фахівця нагальною є необхідність якісного покращення системи професійної орієнтації молодого покоління. І якщо напрямок професійної діяльності вибрано невірно, то ця діяльність не приноситиме задоволення, не дозволить себе реалізувати, як фахівця. Тому психологічно ця особистість не буде готова до ефективної і повноцінної роботи.

Для запобігання помилок у виборі своєї майбутньої професії молода людина повинна володіти інформацію професійного спрямування, яку вона може отримати  в школі, дома, з інтернету, телебачення та на різних заходах, які її професійно орієнтують. Старшокласникам інколи бракує інформації, що стосується питань професійного вибору у сучасних соціально-професійних умовах. Дуже часто  на шляху до вибору професії, молодій людині допомагають її батьки. Крім того, потрібно надавати майбутнім абітурієнтам якомога більше інформації, щодо вибору майбутньої професії, її перспективності, місця роботи, щоб молода людина змогла зробити правильний вибір у своєму житті.

Тому, для того, щоб зорієнтувати учнів у виборі професії доцент кафедри овочівництва Накльока Ольга Петрівна провела профорієнтаційну роботу серед учнів шкіл смт. Маньківка та Маньківського району. Учнів запросили на День відкритих дверей, що відбудеться 17-18 жовтня 2019 року, для того, щоб вони змогли ознайомитись з одним із найстаріших аграрних ВНЗ України та хоч на короткий період доторкнулися до історії славетного ВУЗу, пройшовши корпусами, аудиторіями, залами, музеями, лабораторіями університету. Школярам було надано відомості про умови навчання, проживання, дозвілля, міжнародне стажування та майбутнє працевлаштування студентів університету. Учні отримали інформаційні буклети про спеціальності та умови вступу до ВУЗу.

 

Доцент кафедри овочівництва Накльока О. П.