+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 15 червня 2022

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ НА КАФЕДРІ ОВОЧІВНИЦТВА

15 червня 2022 року на кафедрі овочівництва проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію на тему: Науково-технологічне та методичне забезпечення виробництва екологічної, конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції в сучасних умовах. Конференцію проведено за напрямками: Світовий ринок сільськогосподарської продукції в сучасних умовах; Екологічні аспекти вирощування сільськогосподарської продукції; Інноваційні технології вирощування сільськогосподарської продукції; Ресурсознавство, генетика, селекція, насінництво та інтродукція сільськогосподарських культур.

Відкрила конференцію зав. каф. овочівництва Олена УЛЯНИЧ, член-кор. НААН, д.с.-г.н., професор розповіла про стан галузі овочівництва в Україні у порівнянні з 1990 р. Наголосила, що на сьогодні, у період військового стану в Україні першочерговим завданням учасників конференції є розробка та впровадження наукових, інноваційних елементів технологій вирощування овочів та збільшення виробництва продукції.

Учасники конференції прослухали доповіді викладачів і аспірантів кафедр Уманського національного університету садівництва та інших ВНЗ України.

Доповідач Інна КУЧЕР, аспірантка четвертого року навчання, у своїй доповіді на тему: Ефективність застосування різних форм абсорбентів у посівах васильків справжніх розповіла про проведені дослідження із застосування різних форм абсорбентів для васильків справжніх. Продуктивність васильків справжніх підвищується із застосуванням суперабсорбуючих полімерів. Абсорбент у вигляді гранул був менш ефективним і спричинив незначне збільшення показників у обох сортів. Визначення площі листків базиліку показало значне збільшення із застосуванням абсорбенту у формі гелю. Застосування абсорбентів у технології вирощування зумовлює підвищення врожайності.

Результати дослідження вказали на значний вплив абсорбенту на зміну маси однієї рослини васильків справжніх і застосування абсорбенту у формі гелю було більш ефективним. Застосування абсорбенту у формі гелю було більш ефективним. Таким чином, урожайність сортів Бадьорий та Рутан була на рівні 16,11 та 10,93 т га що перевищувало контроль на 5,56 та 3,64 т га, відповідно.

Абсорбент, як показали дослідження, викликає зміну якості продукції. Так, у рослин васильків справжніх спостерігалося зменшення вмісту сухої речовини залежно від форми абсорбенту та неістотне зниження вмісту цукрів, аскорбінової кислоти та виходу ефірних олій у сортів Бадьорий та Рутан.

Більш високий ріст і врожайність спостерігалися за внесення абсорбенту у вигляді гелю порівняно з контролем. Отже, можна рекомендувати сільськогосподарським виробникам, які займаються вирощуванням васильків справжніх або базиліку за нестабільної або недостатньої зволоженості.

Доповідач Юрій СУЧЕК, аспірант четвертого року навчання, у своїй доповіді на тему: Урожайність коренеплодів редиски в Правобережному Лісостепу залежно від схем сівби повідомив про користь редиски та вказав, що культура стійка до низьких температур, в той же час вона досить чутлива до підвищених температур, особливо в період накопичення поживних речовин. Враховуючи кліматичну циклічність і зміни температур в бік потепління, з’явилась потреба провести дослідження стосовно схем сівби редиски з метою оптимізації продуктивності рослин. Збільшення фотосинтетичної продуктивності за рахунок зменшення густоти посіву прямо впливає на формування коренеплодів редиски. Проте в той же час, через зменшення густоти посіву зменшується і об’єм урожаю, що збирається з одиниці площі.

У 2021 році найбільшу середню масу коренеплодів серед сорту Сора мала схема посіву з густотою 0,74 млн. шт./га – 35,3 г, а істотну різницю вже мала схема з густотою посіву 0,83 млн. шт./га – 33,7 г, в порівнянні з контролем – 23,4 г (НІР05 – 7,20). Врожайність контролю складала 22,2 т/га, а кращим варіантом була схема посіву з густотою 1,12 млн. шт./га – 23,2 т/га, що на 1,01 т/га більше за контроль (НІР05 – 0,89).

У гібриду Адель F1 значне збільшення середньої маси коренеплоду  спостерігалось вже за схеми 0,89 млн. шт./га і складало 33,0 г, в той час як контроль всього 25,8 г (НІР05 = 6,68 г). Найбільшу масу мала схема з густотою посіву 0,74 млн. шт./га — 36,9 г. По урожайності найкращою була схема 1,12 млн. шт./га, що мала урожайність на рівні 25,9 т/га, в той час як контроль мав 24,8 т/га (НІР05 = 0,75 г).

Отже, кращі результати отримані за схеми сівби (45+15+15+15)×4 з густотою посіву 1,12 млн. шт./га та площею живлення кожної рослини 90 см2. Дана схема дозволяє отримувати до 23,29 т/га товарної продукції сорту Сора та 25,89 т/га товарної продукції гібриду Адель F1 в умовах богару.

Інші доповіді учасників конференції представлені у збірнику матеріалів конференції. Доповіді були цікавими, змістовними, з презентаціями. Доповідачі відповіли на запитання учасників конференції.